Bejelentkezés

Utolsó útjára kísérték Kobzos Kiss Tamást

Balog Zoltán kiemelte: Kobzos Kiss Tamás annak a nagy nemzedéknek a kiemelkedő alakja, amely "megszerettette velünk azt, ami a miénk, ami a mi zenénk, a mi kultúránk". Ha ő énekelt, testvérré lett magyar, török, székely, román, szláv - emlékeztetett a miniszter, hozzátéve: Kobzos Kiss Tamás "hűséges volt a magyar múlthoz és Megváltójához, ezért tudott jelen idejű ember lenni és jövőt formálni".

Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alelnöke felidézte, hogy az MMA-ban nyolc évet töltött együtt Kobzos Kiss Tamással, barátságuk azonban jóval korábban kezdődött. "Negyven éven keresztül baráti társaságunk tagja volt, aki természetesnek tekintette, hogy összejöveteleinkre elhozza a hangszerét is" - emlékezett.

Nagyon szerény és csendes ember volt, kivéve, amikor föllépett mint közösségi ember, tanító, elsősorban mint életmondó - méltatta barátját Jankovics Marcell.

Szerényi Béla, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója Kobzos Kiss Tamásra emlékezve kiemelte: vannak olyan emberek, akik élete önmagában is jel; az ő emlékezetüket nemcsak családjuk őrzi, hanem a nemzet is. Kobzos Kiss Tamás élete is ilyen jelkép - mutatott rá, hozzátéve, a zenész életművének summázatát tanítók, közösségek fogják továbbvinni.

Csörsz Rumen István irodalomtörténész a tanítványok nevében finom humorral és tanítási tehetséggel rendelkező, halk szavú, elmélkedő, bölcs emberként emlékezett Kobzos Kiss Tamásra.

Útitársául fogadta a fiatalokat, ahogyan őt magát a bécsi Clemencic Consort, akikkel már azelőtt világhírű lett, hogy hazájában elismerték volna - idézte fel Csörsz Rumen István, aki szerint Kobzos Kiss Tamás "nem az újjászületett Tinódi volt (...), hanem egy jelenkori mester, akinek halk szavait valamennyien zsinórmértéknek vehetjük".

Somogyi Győző festőművész mint a magyar nemzet és a magyar kereszténység egyik megtartó oszlopától és mint szeretett baráttól, tanítómestertől búcsúzott Kobzos Kiss Tamástól.

"Példakép és örömforrás volt számunkra (...), személye és művészete azt sugározta, hogy magyarnak lenni büszke gyönyörűség" - hangsúlyozta Somogyi Győző.