Garabonciás őszi bál - 2021

Nyíregyháza 2021.11.09

Helyszín: Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

A rendezvény további képei a linkre kattintva érhetők el.

"Garabonciás őszi bál" címmel rendezte nagysikerű rendezvényét a Garabonciás Művészeti Iskola a nyíregyházi Eötvös és Arany telephelyeinek diákjai részvételével.

Bár a szigorodó járványügyi helyzet elbizonytalanította mind szervezőket, mind a résztvevőket a siker nem maradt el.

 plakat

- Egyáltalán, hogy meg tudjuk rendezni, ez önmagában is siker – mondta Uhrin Klára a Garabonciás Művészeti Iskola tanára, szervező.

- Nem is nagyon propagáltuk, mert a médiát és az iskolák vezetőinek döntéseit figyelve arra is fel voltunk készülve, hogy sajnos hiába minden szervezés, előkészület, az utolsó pillanatban le kell mondanunk a rendezvényt – folytatta.

Tavalyelőtt rendeztek először, de például a múlt évben már elmaradt a korlátozások miatt. Az Eötvös és az Arany iskolákban tanuló Garabonciás növendékek részvételével élőzenés néptáncos, kézműves foglalkozással az őszi időszak néphagyományát felelevenítő összejövetelt szerettek volna, ahol a főszerepet a tánc kapja.

- A néphagyományban ezt az időszakot a „kisfarsang” névvel említik – mondta megnyitóbeszédében Dobos Zoltánné az Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgató-helyettese. A betakarítási munkák utáni, a nagyböjt előtti un. pihenő, mulatságot megengedő, párválasztó időszak volt ez a hagyományos paraszti társadalomban.

A bálon a Sugalló zenekar muzsikájára Nagy Imre moldvai táncokat tanított. A zömmel zenét és képzőművészetet tanuló gyerekek örömmel vették a tanítást, mivel a moldvai táncok a könnyen elsajátítható néptáncok közé tartozik. A táncvezető minden igyekezete ellenére a szülők mutatkoztak félénkebbnek, közülük csak kevesen álltak be táncolni. Talán majd legközelebb.

A tánc mellett nagy sikere volt a rögtönzött grafika workshopnak, ahol a táncban megfáradt, vagy a tánchoz kevésbé bátor gyerekek hasznos elfoglaltságot találtak.

- Igazi csapatmunka volt – összegezte Mészáros Béla a Garabonciás Művészeti Iskola igazgatója. Valamennyi pedagógus részese volt a sikernek, hiszen a szervezés, az aktív muzsikálás, a hangosítás biztosítása, a vendéglátás, a kézműves program vezetése mind-mind a Garabonciás Iskolában dolgozó pedagógusoknak volt köszönhető. Büszke vagyok rájuk. Az iskolában zajló rendezvények közül ez talán csak egy volt a sok közül – külső szemmel nézve. Ám ez nekünk remek közösségteremtő alkalom volt, amelyre büszkék lehetünk. A művészeti iskolai létünkből adódóan tanáraink szétszórtan, sokszor csak 1-2 pedagógus jelenlétével működik. Általában a gyerekeink részesei ugyan az iskolai műsoroknak, rendezvényeknek, de a legtöbb helyen nem lennénk arra képesek, hogy önálló rendezvény szervezésére gondoljunk. Kivétel ez alól ebben a közeli két intézményben dolgozó kis csapat, akik közül Uhrin Klára tanárnő remek érzékkel látta meg a lehetőséget. – mondta.