2020.02.10 Pillanatképek a Mórás grafikásaink életéből

További képekért kattints a linkre!

ŐSZ:

A napsütéses, meleg csodálatos őszi délutánokon a gyerekekkel színes faleveleket gyűjtöttünk, préseltünk, majd díszítettünk.
Az iskolánk belső udvarára közösen fólia festményt készítettünk, amit nagyon élveztek és mindenki megcsodálta az iskolából.
Halloween közeledtével tököt faragtunk és festettünk, valamint megismerkedtünk a kavicsfestés szépségeivel.
A sziluett festés az utóbbi években nagy divat és ötletek tárháza áll rendelkezésre az interneten is, így novemberben sziluetteket festettünk mindenféle témában, kihez mi állt közel.

TÉL:
A karácsony mindig egy különleges időszak mindenki életében, így egy ilyen kis kreatív csapat fantáziáját is megmozgatta.
A sziluett témánál maradva még novemberben elkezdtük elkészíteni az iskolánk aulájába a Mikulás sziluett dekorációt, amiben a gyerekek és az iskolába járó szülők is sokat gyönyörködtek. Nagyon boldogan és büszkén mutatták munkájukat és valóban egy élmény volt készíteni és kihelyezni is.
Decemberben képeslapot és hozzá tartozó borítékot készítettünk szeretteinknek saját kezűleg, saját tervezéssel és kivitelezéssel. A képeslapba gyöngybetűkkel írt versike és jókívánság került. Az elkészült képeslapokat utolsó héten Postán feladtuk és nagy titokban tartották a gyerekek, hogy igazán meglepetés legyen a családnak, akinek címezték. Az örömkönnyek sem maradtak el, ahogy a gyerekek elmesélték.
A szeretet ünnepére ajándékba hógömböket készítettünk befőttesüvegekből. Vidámak és nagyon kis tetszetős darabok lettek.
Januárban magvakból képeket ragasztottunk papírtányérra. A témánk hazánk madarai voltak. Ezt megelőzően madarakat tanulmányoztunk és rajzoltunk.
A madarakhoz kapcsolódóan madáretető készítésébe kezdtünk a hónap végén. Fontos szempontunk volt az újrahasznosítás, így készültek madáretetők műanyag virágkaspóból, tejesdobozból, mosószeres flakonból, fém és műanyag dobozokból, fakanálból stb. A gyerekek megismerkedtek az akrilfestékkel, illetve sok olyan eszközre volt szükség, amit ritkán használunk, de ez esetben nagy segítségnek bizonyultak. (pl: fűrész, szike, kalapács, szeg, gyertya, csiszolópapír stb.)
A madáretetőket az iskola udvarán található tujákra, fákra akasztottuk fel és a madáreleségről sem feledkeztünk meg.
Februárban óriás kiírást készítettünk ?Itt a farsang áll a bál ...? szöveggel és köré díszítéssel az aulába. A Valentin nap sem maradhatott el, így szívek tömkelegét raktuk ki a farsangi színes szöveggel szemben.
A télűzés is sikerült farsangi álarcok készítésével és mókás farsangi díszekkel az otthonokba és a terembe.
A második félév feladati között rajz pályázatokra készülés és a tavaszi ünnepek megjelenítése, dekorációs munkálatai és ajándékok alkotása szerepel.
Tapasztalataim szerint a gyerekek szeretik ezeket a foglalkozásokat és örömmel veszik, ha kreatívan kis irányítással, önállóan oldhatnak meg feladatokat. A munkájukra büszkék és boldogok, ha ki van állítva és megmutathatják másoknak is.
Ősszel a Facebook-on készítettünk egy csoportot magunknak. Itt szoktunk értekezni, ötleteket szoktam megosztani velük, ill a fotókat mindig felteszem, hogy otthon meg tudják mutatni szüleiknek, ismerőseinknek a munkáikat. Nagyon hasznosnak tartom, hiszen nagy segítség sok szempontból.

Nyíregyháza, 2020. február Horváth-Bori Éva
grafika tanár