Bejelentkezés

Arcok a megyéből: Szilasi Ildikó

Forrás: BOON 2012.04.15 

Általa (is) éltetődik a hagyomány: A megyei tehetségkutató versenyre 15 tanítványát készítette fel; valamennyien továbbjutottak.

- A szombati versenyen szereplők közül 13 gyereket a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban tanítok, ők egyúttal a Diósgyőri Művészetoktatási Intézménybe is járnak, ketten pedig magántanítványaim – mutatta be az általa felkészített diákokat Szilasi Ildikó, aki félállásban az egyik intézményben, félben a másikban tanít. 

Ildikó Felsőtelekesről származik, ahol különösen sok népdalt és népszokást tanult a nagymamájától.

- Az udvaron gyakran játszottunk népi gyermekjátékokat is, de aztán az iskolába kerülve valahogy ez megszakadt. Akkoriban még nem volt szokás falun a hagyományőrzés. A középiskolát már Miskolcon végeztem, a Kossuth Gimnáziumban. Ez idő alatt inkább kórusban énekeltem, nyaranta pedig kézműves táborokban vettem részt. Népi hangszeren a Sárospataki Tanítóképzőben kezdtem játszani, s 1997 óta folyamatosan foglalkozom valamivel, aminek népművészeti vonatkozásai vannak – mondja Ildikó.

Első munkahelye a Fazekas Utcai Általános Iskola volt, ahol napközis nevelőként dolgozott. Később Mészáros Béla, az akkoriban alakuló Garabonciás Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójának bátorítására elvégezte a Nyíregyházi Tanárképző ének-zene, népzene tagozatát. Hat éven át tanított a Garabonciásban népzenét, népzenei alapismeretet és népi éneket. Ezután a kazincbarcikai Kodály Zeneiskola, majd Hejőpapi következett, ahol a legérdekesebb számára annak a megtapasztalása volt, milyen örömöt lehet szerezni a sajátos nevelési igényű és hátrányos helyzetű gyerekeknek egy-egy népzenei műsorra való felkészüléssel. Egy idő után azonban úgy érezte, hogy „nincs a helyén”.

- Szeptemberben váltottam, s lett a már említett két félállásom. Mérföldkőnek érzem az életemben, hogy a Jezsuitában taníthatok.

Tehetséges, nyitott szellemű gyerekek, szeretetteljes légkör, közvetlenség és feladattudat – ezekkel a kifejezésekkel jellemezte a fiatal tanárnő a gimnáziumot, ahol 5-8. osztályosoknak ének-zenét tanít, 9-10. évfolyamon pedig zenetörténetet és népi éneket.

- Jóllehet zömmel városi gyerekek, de rendkívül fogékonyak a népzenére, a népi hagyományokra. Nem abból a közegből érkeznek, ahol ezek a hagyományok éltek, mégis általuk örökítődik tovább.

ÉM-SzK